zondag 17 april 2016

Thema: 'De juf speelt mee'.

Een poosje geleden botsten mijn collega's en ik op een interessant boekje 'Vertrek eens zonder thema'. Dit ging over een onderwerp waar veel leerkrachten moeilijk van los kunnen komen, namelijk 'werken zonder thema'. Dit bracht ook bepaalde vragen naar boven: 'Kan je wel werken zonder thema?' 'Leren de kinderen dan wel iets bij?' 'Hoe begin je hier dan aan?' 'Wat doe je dan wél in de klas met de kinderen?'

Samen met de collega's, directie en de pedagogische begeleidingsdienst besloten we om dit idee een kans te geven in onze school. Ondanks dat het nieuw en onbekend is voor ons, waren we niet bang om deze uitdaging aan de gaan. De week na de paasvakantie stond dus niet een heel thema klaar in de klas maar gingen we samen op weg met de kleuters.
Het was ontzettend leerrijk om te zien met welke onderwerpen de kleuters zelf allemaal af komen, hoe kinderen mee nadenken om hoeken mee verder uit te bouwen en om eens de tijd te nemen om samen te spelen. Het was zeker geen 'lui-lekker-week' want er was veel beweging in onze klas. Hieronder vinden jullie alvast wat foto's.



En... uit deze thema-loze week is er weer volop inspiratie voor de komende weken. Vanaf maandagmiddag begonnen de kleuters al dierenhotels te bouwen. Na een kringgesprek werd duidelijk dat het niet ging om gewone dieren maar de kleine kriebelbeestjes. Heel de week bleef dit nazinderen en kwam dit terug in verschillende spelvormen. Donderdag tijdens het boetseren begon Hidde over draken. Even later zaten er wel tientallen draken in onze klas. We zochten een prentenboek en steeds meer kinderen gingen hier ook verder in op. Ook topics rond 'bang zijn', 'onweer' kwamen tersprake.

Maar hoe gaan we hier nu mee verder. Samen besloten we om de komende week rond 'kriebelbeestjes' te werken en hielden we een planningssprek. Ook het thema 'draken' verliezen we niet uit het oog, dit thema zal van start gaan over 2 weken.

Eerst begonnen de kinderen te bouwen met stappenplannen maar even later ontstond een idee om een kriebeldierenhotel te maken.

Kleuters maakten een plan hoe het dierenhotel er uiteindelijk zou moeten uitzien.
Vervolgens gingen ze aan de slag met kapla. 


bouwen van kriebelbeestjes-hotels

 

 






 In onze klas zijn er heel veel muzikale talenten het aanbod van micro's en nieuwe muziek was dan ook een groot succes. Zelfs de stillere kleuters stonden plots volop mee te zingen & dansen met o.a. K3 muziek.

 



 Brrr.. draken in de klas!

 

 


 Samen bespraken we hoe de verder planning eruit zou zien.
De kleuters beslisten samen om volgende week thema 'Kriebeldieren' zij intrede te laten doen in de klas.
We dachten al na over activiteiten (nl. kriebeldierenzoektocht, poppenkamer zou een levensecht dierenhotel moeten worden, in de knutselhoek knutselen van kriebeldieren die kunnen bewegen zodat we er mee in de poppenkast kunnen spelen, kriebeldieren spelletjes voor op de computer,...)
De kleuters gaven ook aan wat ze wilden leren/weten.  (Wat ze eten, waar ze leven, wat ze kunnen, hoeveel poten ze hebben,...)
Na een weekje kriebelen zouden we dan het wat 'warmer' krijgen, want dan zal het thema 'draken' zijn intrede doen.

 In de winkel zijn ook een heleboel veranderingen gebeurd. Zo maakten we nieuwe prijskaartjes omdat de 'oude' niet echt gebruikt werden. Na een gesprek over wat de kinderen nog nodig hadden, kwam eruit dat ze o.a. een belletje nodig hadden, ander materiaal voor te wegen, meer geld, telefoonnummers om naar te telefoneren.
Wat ik ook merkte was dat wanneer de winkel gesloten was, de kleuters deze helemaal leeg maakte, tijdens het gesprek bespraken we hoe we dit beter konden oplossen. Zo kwam het idee een open/gesloten kaart te maken die de kleuters kunnen omdraaien. 

maken van nieuwe 1 en 2 euro munten.
Dit maakt dat we echt moeten rekenen. Gelukkig hielp Fred met het maken van een telraam. Zo is het voor ons een stuk gemakkelijker om boodschappen op te tellen.


 Opzoekwerk rond het thema 'kriebeldieren'. Wat gaan we knutselen. Lenthe vond uiteindelijk een heel leuk knutselwerkje waar je nadien ook toneeltjes mee kan spelen. De kleuters waren laaiend enthousiast toen Lenthe het voorstelde in de kring. Zo staat er al een leuke activiteit op de planning voor volgende week. 
Gedroogde bonen, zakjes werden in de winkel toegevoegd met een overzichtsblad hoeveel een betaalde hoeveelheid kost. 



 Tussentijdse foto van het dierenhotel, zelf toiletten, een grote ingang, glijbanen, trappen en tunnels werden voorzien. Jef bouwde allemaal aparte slaapkamertjes voor elk kriebeldiertje. Zo werd het een echt hotelletje.
Deze week hebben we ook weer aan ons takenbord gewerkt, niet 2 maar 3 taakjes moesten we tot een goed einde brengen. Niet gemakkelijk hoor mama en papa, want dat vraagt toch wel wat planwerk!
Af en toe moest onze juf wel eens wijzen naar het takenbord, maar iedereen was tijdig klaar!
Bravo! 







 en natuurlijk ook nog een dikke bravo voor Novelle en Britt,
zij brachten met trots hun zwemdiploma's mee naar de klas.























Geen opmerkingen:

Een reactie posten